Ben je op zoek naar een heerlijke bubbelwijn?

Van Cava tot Prosecco, wij hebben de perfecte mousserende wijn voor jou! Neem een kijkje in ons assortiment en ontdek wat De Wijntopper jou allemaal te bieden heeft.

Dacht je voorheen aan mousserende wijn, dan dacht je aan (vaak dure) champagne. Om mousserende wijn ook toegankelijk te maken voor een groter publiek zijn er inmiddels een paar mooie alternatieven bedacht en ontwikkeld, waarbij elk land zijn eigen versie heeft. Zo kun je bij Italië aan prosecco denken en bij Spanje aan Cava.

Hoe komt de bubbels in de wijn?

Het maken van een heerlijke bubbelwijn is ingewikkeld. Dit komt omdat er twee fermentaties nodig zijn, een voor het maken van de wijn en een om de bubbels in de wijn te krijgen. Sinds de introductie van mousserende wijn zijn er meerdere processen ontwikkeld wat elk in hun eigen stijl mousserende wijn resulteerde.

De meest gebruikte methode is de Méthode Champenoise, hierbij vinden er twee gistingen op de fles plaats. De wijnmakers voegen bij het bottelen van de wijn een mengels van gist en suiker toe voordat ze de fles afsluiten met een kurk. Vervolgens zetten de gistcellen de suiker om in alcohol. Hierdoor ontstaat het koolzuur en omdat het koolzuur geen kant op kan ontstaan de bubbels in de wijn.

Een andere methode is de Méthode Charmat. Hierbij wordt de liqueur niet in de fles, maar in de tank toegevoegd aan de wijn. Het koolzuurgas dat bij de tweede gisting ontstaat kan de tank niet uit en word in de vorm van veel kleine bubbels opgenomen in de wijn.